(recept
si oblíbil jeden návštěvník)
Domácí chléb
Potřebné ingredience
cukr - ždibec do kvásku,
sůl 2 lžičky,
ocet -smíchat s troškou vody,asi 1KL a 2PL vody,
kmín 2 lžičky,
tymián 2 lžičky,
droždí 1 kostka,
hladká mouka 500 g,
vlažná voda 2 hrnky,
vlažné mléko 3 lžíce,
Postup přípravy
Nejprve si připravíme kvásek. Do vlažného oslazeného mléka rozdrobíme droždí a odstavíme. Mezitím vezmeme mouku, kterou smícháme se solí, tymiánem a kmínem. Do vzniklé směsi nalijeme náš kvásek. Nakonec přilijeme vlažnou vodu, vypracujeme těsto a necháme asi jednu hodinu kynout.
Z vykynutého těsta vytvarujeme mokrýma rukama dvě šišky. Vezmeme plech a posypeme ho silnou vrstvou mouky. Pak na plech položíme dva bochníky, které jsme vytvarovali. Necháme ještě 20 minut kynout. Mezitím zapneme troubu.
Těsně před vložením chleba do trouby jej potřeme mašlovačkou namočenou v octové vodě. Chléb pečeme zprudka asi 5 minut, pak snížíme teplotu a dopékáme dalších 30 až 45 minut. Během pečení chléb pravidelně potíráme octovou vodou.
Nejlepší chléb je samozřejmě čerstvý a teplý. Po vyjmutí ho nechte vychladnout a můžete ihned konzumovat s máslem a mlíkem.
Z vykynutého těsta vytvarujeme mokrýma rukama dvě šišky. Vezmeme plech a posypeme ho silnou vrstvou mouky. Pak na plech položíme dva bochníky, které jsme vytvarovali. Necháme ještě 20 minut kynout. Mezitím zapneme troubu.
Těsně před vložením chleba do trouby jej potřeme mašlovačkou namočenou v octové vodě. Chléb pečeme zprudka asi 5 minut, pak snížíme teplotu a dopékáme dalších 30 až 45 minut. Během pečení chléb pravidelně potíráme octovou vodou.
Nejlepší chléb je samozřejmě čerstvý a teplý. Po vyjmutí ho nechte vychladnout a můžete ihned konzumovat s máslem a mlíkem.
Chutnalo vám? Podělte se s přáteli o recept
Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé
Komentáře k receptu
Benjulka
(upraveno)
15. 8. 2006, 22:05
Na kolik stupňů se má péct ten chleba? Recept vypadá fakt dobře. Určitě vyzkouším.
ridomka
(upraveno)
15. 8. 2006, 22:12
@Benjulka
při vložení na 250st,po 5 minutách zmírnit na 200až 180st,podle trouby.Já mám elektrickou,tak dopékám kolem 185st